Darujte
zdravie
článok / Feb 16 2017

Čo čakať od operácie obriezky (cirkumcízie) - rýchlokurz

Pri slovách operácia obriezky nejednému mužovi príde zle a predstaví si neznesiteľný chirurgický zákrok. V skutočnosti je obriezka pomerne častá a bežná operácia, ktorá ani netrvá dlho.

Vo všeobecnosti je operácia obriezky chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstraňuje vrchný záhyb kože penisu (predkožka). Rozlišujeme dva typy operácii obriezky- úplnú a čiastočnú (parciálnu). Pri úplnej obriezke sa odstraňuje celá predkožka penisu. Po vykonaní operácie teda zostáva celý žaluď vrátane lemu odkrytý. Pri čiastočnej obriezke sa odstraňuje len časť predkožky.

Pred operáciou obriezky

Najskôr je potrebné absolvovať predoperačné vyšetrenie, kde sa s lekárom dohodnete na termíne a celom postupe operácie obriezky. Je to dobrá príležitosť zbaviť sa všetkých obáv a položiť všetky otázky, ktoré ohľadom operácie máte. Budete oboznámený so všetkými krokmi zákroku a procesmi, ktoré by ste pred ňou mali vykonať a požiadaný, aby ste podpísali informovaný súhlas. Samotný zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii a je vhodný pre tzv. jednodňovú chirurgiu. Pred zákrokom môžete jesť aj piť, zakázané je len konzumovať alkoholické nápoje, pretože alkohol zrieďuje krv a tak zvyšuje riziko krvácania.

Samotná operácia obriezky

V dohodnutý termín zákroku prídete na kliniku, kde si lekár najskôr overí váš aktuálny zdravotný stav, pretože v čase operácie nesmiete byť chorý. Potom začne samotná operácia. Lekár znecitlivie operované miesto vpichnutím lokálneho anestetika.  Potom operatér chirurgicky odstráni predkožku a ranu zašije šicím materiálom. Zákrok trvá približne pol hodiny.

Po operácii obriezky

Bezprostredne po operácii vám lekár vysvetlí, ako sa o ranu starať a čím je potrebné sa riadiť. Keďže operácia obriezky patrí do jednodňovej chirurgie, po zákroku budete môcť ísť domov, či do práce, mali by ste však dodržiavať kľudový režim.

Penis po operácii

Nezľaknite sa, penis môže byť po operácii opuchnutý, začervenaný alebo modrastý. Ranu by ste si nemali ničím natierať a mali by ste dbať o jej čistotu. Pár dní po zákroku môže tiež dochádzať k páleniu a bolestiam penisu pri močení.

Kontrola po zákroku

Za 7-10 dní prichádzate na kontrolu na kliniku, kde lekár zhodnotí nález a zároveň odstráni stehy. Treba počítať s asi dvoj týždňovou sexuálnou abstinenciu až do kompletného zhojenia nálezu.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Mar 12 2017
Vasektomia je kombináciou dvoch slov „vas“ z latinského vas deferens, čo znamená semenovod a „ektomia“...
článok / Júl 30 2020
Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často...
článok / Nov 09 2021
Uzdička (frenulum) je kožná riasa, ktorá spája predkožku so žaluďom. Sústreďuje sa v nej veľké množstvo ner...
článok / Júl 30 2020
Téma erektilnej dysfunkcie býva v spoločnosti tabu, pričom celosvetovo trápi milióny mužov v rôznom veku. N...