Darujte
zdravie
článok / Júl 30 2020

Chronická panvová bolesť - Chronic pelvic pain (CPP)

Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často postihuje mužov medzi 35. až 45. rokom života, no nevyhýba sa ani mladším mužom a ženám.  Bolesť sa môže vystupňovať pri pohlavnom styku, počas peristaltiky čriev, pri dlhšom sedení (napr. počas šoférovania..) a býva všeobecne častejšia u ľudí so sedavým zamestnaním. Niektorí pacienti uvádzajú ako sprievodný jav erektilnú dysfunkciu.

 

Charakteristika ochorenia

Chronická panvová bolesť je charakterizovaná ako nešpecifikovaná bolesť v oblasti panvy, panvových orgánov (oblasť močového mechúra, v oblasti prostaty u muža, v oblasti maternice a vaječníkov u ženy), ďalej môže ísť o bolesť v oblasti panvového dna, ako aj o bolesť lokalizovanej do oblasti vonkajšieho genitálu. U muža býva lokalizovaná do oblasti semenníkov a penisu, prípadne sa môže jednať o tzv. vulvodýniu u ženy - teda ide o chronickú bolesť alebo nepohodlie okolo vstupu do vagíny (vulva), pre ktorú neexistuje žiadna identifikovateľná príčina a ktorá trvá najmenej tri mesiace. Bolesť môže byť stála alebo sa objavuje v rôznych časových intervaloch, môže byť tupá, alebo ostrá, s rôznou intenzitou. Takáto bolesť spôsobuje problémy aj pri bežných denných aktivitách. Objavuje sa po pohlavnom styku, čím ho výrazne obmedzuje. 

 

Príčiny

Príčiny vzniku nie sú celkom jasné. Môžu byť dôsledkom poúrazových stavov, prekonaných zápalov pohlavných orgánov, zrastov, neurologických ochorení, sexuálnej hyperaktivity alebo naopak hypoaktivity. Bolesti môžu mať aj psychické príčiny. 

 

Liečba

Liečba fokusovanou rázovou vlnou predstavuje nádej a účinné riešenie pre pacientov, u ktorých boli vylúčené patologické zmeny a doterajšia liečba nepriniesla úľavu od bolesti. Liečba je bezbolestná, neinvazívna a bez vedľajších účinkov. Spočíva v aplikácii na oblasť prostaty alebo na tzv. trigger pointy (spúšťové body bolesti). Na zlepšenie stavu sú potrebné 4 ambulantné ošetrenia. Liečbe vždy predchádza konzultácia so špičkovým urológom, ktorý posúdi vhodnosť terapie. 

V Klinike Zdravia používame najmodernejší prístroj od švajčiarskeho výrobcu Storz Medical, ktorý je líder na trhu a dosahuje preukázateľné výsledky. 


 

Objednajte sa na konzultáciu v našom komfortnom a diskrétnom zariadení Klinika Zdravia a zbavte sa chronickej panvovej bolesti.  

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Podobné články
článok / Nov 17 2022
Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej v...
článok / Júl 30 2020
V našej Klinike Zdravia neustále modernizujeme prístrojové vybavenie a liečebné postupy, aby naši pacienti ...
článok / Júl 30 2020
Táto téma sa začína objavovať v rôznych diskusných fórach a poradniach, preto sa na tento problém pozrieme ...
článok / Mar 06 2024
Krátka uzdička penisu je pomerne bežný problém, ktorý môže mať negatívny vplyv na sexuálny život muža. Prej...