Darujte
zdravie
článok / Nov 17 2022

Videocystoskopia: Vyšetrenie, ktoré nebolí a dokáže zachrániť život

Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej väčšinou venujeme až vtedy, keď nastane problém. Jedným z najčastejších je pritom zápal mechúra a močovej trubice, ktoré však nastavením správnej liečby rýchlo pominú. Vždy to však neplatí, a tak sa môže stať, že vám lekár odporučí tzv. videocystoskopiu. O aké vyšetrenie ide, ako prebieha a čo vďaka nemu dokáže lekár zistiť o našom zdravotnom stave?

Pálivý pocit pri močení je najčastejším príznakom zápalu močových ciest. Už pri prvých príznakoch si väčšinou naordinujeme urologický čaj a ak bolesť neprechádza, zájdeme k lekárovi, ktorý nám predpíše účinné antiobiotiká. Zápal močových ciest je síce bolestivý, no jeho skutočná hrozba spočíva skôr v tom, že má tendenciu sa vracať. Opakované zápaly močových ciest pritom môžu vyústiť do mnohých ďalších problémov týkajúcich sa močovej sústavy. Vtedy už návšteva obvodného lekára, žiaľ, nestačí a rozhodne treba zájsť k urológovi, ktorý kondíciu vašej močovej sústavy zhodnotí špecializovanými vyšetreniami. Jedným z nich je aj videocystoskopia, ktorá vám v niektorých prípadoch dokáže zachrániť život.

 

Čo je to videocystoskopia?

“Videocystoskopia je endoskopické vyšetrenie močovej trubice, prostaty a močového mechúra, ktoré lekárom umožňuje nahliadnuť do vnútra močových orgánov a skontrolovať tak, či sú naozaj v poriadku,” vysvetľuje špecialista na urológiu, MUDr. Peter Blaško.

Videocystoskopiu lekár vykonáva pomocou cystoskopu - zariadenia, ktoré sa svojím tvarom a flexibilitou podobá špagátu, pričom na jeho konci je umiestnený optický systém napojený na kameru a počítač. Lekár ho počas videocystoskopie vedie močovou rúrou priamo do močového mechúra, vďaka čomu vyšetrí tkanivá jednotlivých orgánov a v prípade potreby z nich odoberie aj vzorky na ďalšie vyšetrenia.

Komplikovanejšie a zdĺhavejšie pritom videocystoskopia prebieha práve v prípade mužov, ktorých močová trubica je dlhšia a viac tvarovaná než tá ženská. Aj napriek tomu však toto vyšetrenie trvá zhruba 5 až 10 minút a aj keď môže byť nepríjemné, nebolí.

 

Kedy vám lekár môže odporučiť videocystoskopiu?

Videocystoskopia je vyšetrenie, ktorého cieľom je vylúčiť alebo potvrdiť určité zdravotné podozrenie. Ak vám ho však lekár odporučí, nepanikárte. Nezabúdajte, že videocystoskopia je predovšetkým preventívne vyšetrenie, ktorého výsledkom nemusí byť žiadny vážny problém.

 

Videocystoskopiu lekári odporúčajú najmä ak:

  • trpíte častými zápalmi močového mechúra - videocystoskopia dokáže pomôcť nielen pri hľadaní príčin vznikajúcich zápalov, ale aj pri odhaľovaní ich symptómov,
  • sa vo vašom moči vyskytli stopy krvi,
  • existuje podozrenie, že máte močové kamene - cystoskop môže v takomto prípade slúžiť aj ako operačný nástroj, pomocou ktorého odborníci dokážu močové kamene rýchlo a šetrne odstrániť,
  • trpíte problémami s prostatou,
  • existuje podozrenie, že máte nádorové ochorenie - v takomto prípade môže videocystoskopia poslúžiť ako spôsob na odber vzoriek biopsie, ktoré sa neskôr podrobia testom a skúmaniam priamo v laboratóriu,
  • ste prekonali rakovinu močového mechúra - videocystoskopia môže v takomto prípade slúžiť najmä na pozorovanie aktuálneho zdravotného stavu a na včasné objavenie prípadných nových nádorov.

 

Ako vyšetrenie prebieha?

Videocystoskopia patrí medzi ambulantné vyšetrenia. Za normálnych okolností netrvá dlhšie ako 10 minút, pričom máte možnosť nechať si močovú rúru znecitlivieť lokálnym anestetikom. Ak máte z vyšetrenia strach, môžete požiadať aj o rozsiahlejšiu anestéziu, v takomto prípade je však nutné ju vopred konzultovať s odborníkom, ktorý vám bude daný zákrok vykonávať. Vo všeobecnosti však platí, že na vyšetrenie nie je nutné prísť nalačno, myslieť by ste však mali na zvýšenú hygienu. Okrem toho je nutné informovať lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate na lekársky predpis a aj bez neho, pričom povedať by ste mu mali aj o všetkých alergiách, ktorými trpíte.

“Predtým, ako vám lekár začne cystoskop zavádzať do močovej rúry, je potrebné močový mechúr najskôr vyprázdniť. Lekár následne dezinfikuje okolie a vstup do močovej trubice a za pomoci špeciálneho gélu, vďaka ktorému sa cystoskop ľahšie kĺže, ho zavedie priamo do močového mechúra, ktorý naplní fyziologickým roztokom. V momente, keď roztok zaplní močový mechúr a vypne jeho steny, môže lekár začať so samotným vyšetrením,” približuje priebeh videocystoskopie MUDr. Peter Blaško. Cieľom vyšetrenia je, aby roztok vyplnil močový mechúr a uľahčil tak viditeľnosť jeho vnútornej výstelky. Ak je močový mechúr v poriadku, mal by mať normálnu veľkosť, tvar aj polohu a jeho stena by mala byť hladká.  Ak však v poriadku nie je a jeho tkanivo sa javí abnormálne, malú časť z neho lekár pomocou cystoskopu odoberie a vzorku použije na vykonanie potrebných testov.

Ak počas vyšetrenia pociťujete jemné pálenie, intenzívne nutkanie na močenie alebo máte pocit, že ste sa práve pomočili, nemajte strach. Tieto pocity sú počas videocystoskopie úplne prirodzené. Zmierniť ich má práve anestetický gél, pomôcť však môže aj hlboké a sústredené dýchanie.

 

Cystoskopické vyšetrenie Žilina I Klinika Zdravia

 

Ako sa pacient cíti po vyšetrení?

Po dokončení vyšetrenia vám urológ cystoskop z močovej trubice jednoducho vytiahne. Po jeho odstránení sa môžu dostaviť nepríjemné pocity pálenia nielen pri močení, ktoré môžu trvať aj 48 hodín. V moči okrem toho môžete nachádzať nepatrné stopy krvi, tie by však mali do 24 hodín od vyšetrenia zmiznúť. Aj napriek nepríjemným pocitom sa však bez problémov môžete vrátiť do bežného života a venovať sa svojim obľúbeným činnostiam. Čo by ste však urobiť rozhodne mali, je zvýšiť príjem tekutín, ktoré vám pomôžu močový mechúr prepláchnuť. Po vyšetrení tak svojmu telu nemusíte venovať žiadnu zvýšenú pozornosť, ak je však váš moč jasne červený, zbystrite pozornosť a hneď sa poraďte so svojím urológom.

Prečo sa objednať u nás na Klinike Zdravia v Žiline?

Diskrétnosť, objednanie na presný čas bez čakania, flexibilný, ergonomicky tvarovaný a jeden z najtenších cystoskopov na trhu a profesionálny prístup aby sme zabezpečili čo najkomfortnejšie vyšetrenie.

To sú dôvody, prečo  sa pacienti rozhodujú priplatiť si a podstúpiť toto vyšetrenie u nás na súkromnej klinike.

V prípade, že vás čaká videocystoskopia a máte z nej strach, zverte sa do rúk ozajstných profesionálov a objednajte si termín v našej urologickej ambulancii. Okrem presného času vyšetrenia vám ním garantujeme aj príjemné prostredie a najmä špičkový personál, vďaka ktorému bude vaše vyšetrenie rýchle a tak komfortné ako sa len dá.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Apr 03 2017
Dôležitosť absolvovať preventívne prehliadky tkvie najmä v tom, že počas nich sa pacient dozvie pravdu o sv...
článok / Mar 12 2017
Vasektomia je kombináciou dvoch slov „vas“ z latinského vas deferens, čo znamená semenovod a „ektomia“...
článok / Júl 30 2020
Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často...
článok / Júl 30 2020
Táto téma sa začína objavovať v rôznych diskusných fórach a poradniach, preto sa na tento problém pozrieme ...