Darujte
zdravie
článok / Júl 30 2020

Liečba rázovou vlnou – inovatívny spôsob riešenia ťažkostí

V našej Klinike Zdravia neustále modernizujeme prístrojové vybavenie a liečebné postupy, aby naši pacienti dostávali tú najlepšiu starostlivosť. Jedným z týchto inovatívnych spôsobov liečby je liečba rázovou vlnou. Poďme si o nej povedať niečo viac.

Čo je mimotelová rázová vlna - Extracorporeal shockwave therapy (ESWT)

Rázová vlna je zvuková vlna, ktorá má vysokú energiu. V prírode sa s ňou stretávame napr. pri údere blesku. V medicíne sa intenzívne využíva približne od 80. rokov a patrí do skupiny mechanoterapií. To znamená, že na liečbu nevyužíva účinné látky v liečivách, ale fyzikálne vlastnosti zvuku, ktoré vyvolávajú hojivé a regeneračné procesy v tkanivách. Čo je veľmi dôležité, rázové vlny podporujú novotvorbu ciev. Tam, kde sú cievy, tam je viac krvi, vitamínov a kyslíka, je tam život. Zákroky s využitím rázovej vlny už celosvetovo využili milióny ľudí, ktorým priniesli úľavu od bolesti, zlepšenie zdravotného stavu a zvýšenie kvality života. Podľa systému, ktorý takúto vlnu vytvára rozlišujeme dva základné typy:

 

Radiálna rázová vlna - Radial shockwave therapy (RSWT)

Pri tomto type je smerovanie lúčov energie rozbiehavé, čo umožňuje pokryť väčšiu plochu tela s malou hĺbkou penetrácie. Je vhodný na uvoľnenie mäkkých tkanív a využíva sa skôr ako podporná terapia tkanív, ktoré majú priamy súvis s lokalizovaným problémom. Napríklad má skvelé výsledky v estetickej medicíne pri redukcii celulitídy. Radiálna vlna nemá schopnosť stimulovať vytváranie nových ciev, preto je nevhodná na liečbu erektilnej dysfunkcie!

 

Fokusovaná rázová vlna - Focused shockwave therapy (FSWT)

V našej Klinike Zdravia využívame aj tento typ rázovej vlny, pri ktorom smerujú lúče energie na jedno miesto a dokážu ošetriť problém aj v hĺbke 6-12 centimetrov pod povrchom pokožky, alebo s použitím špeciálneho nástavca aj na povrchu tela. Fokusovaná rázová vlna má v každom jednom pulze až 1000x väčší výkon a jeden pulz je až 100x kratší ako pri radiálnej rázovej vlne, preto sú tieto prístroje oveľa efektívnejšie, drahšie a aj ošetrenie stojí viac peňazí. Výhodou však je že s fokusovanou rázovou vlnou stačí často menej ako polovica sedení ako pri radiálnej a dajú sa s ňo riešiť aj problémy na ktoré je radiálna prikrátka. Napríklad vďaka schopnosti stimulovať tvorbu nových ciev je predurčená na liečbu vaskulárnej erektilnej dysfunkcie. Terapeutická vlna sa dostáva do tela bez poškodenia povrchu pokožky. Jej blahodarný účinok sa využíva najmä v ortopédii, rehabilitácii a urológii. Ošetrenie je bezbolestné, trvá niekoľko minút.

 

Storz Medical

Na trhu je viacero výrobcov prístrojov, ktoré ktoré produkujú rázové vlny. V Klinike Zdravia sme pri výbere dodávateľa stavili na švajčiarskeho výrobcu. Spoločnosť STORZ  Medical vyvíja inovatívne systémy už minimálne 40 rokov a s podielom až 75 % na svetovom trhu s rázovou vlnou je jednoznačným lídrom a to predovšetkým s dôrazom na jej presnosť. Svoje preukázateľné výsledky pravidelne publikuje v prestížnych (karentovaných) zdravotníckych periodikách. Účinná liečba fokusovanou rázovou vlnou je teraz dostupná aj pacientom Kliniky Zdravia v Žiline.  

 

Využitie rázovej vlny na Klinike Zdravia

Urológia

Fokusovaná rázová vlna je účinný spôsob, ako liečiť syndróm chronickej panvovej bolesti (morbus  Peyronie), plastickej indurácie penisu ako aj erektilnú dysfunkciu

Estetická medicína

Snom každej ženy je vyzerať atraktívne. V tomto zámere podáva radiálna rázová vlna pomocnú ruku. Ošetrenie sa využíva najmä na zlepšenie stavu celulitídy, pomôže aj pri jazvách, striách a lymfedémoch. V tukových bunkách dochádza k stimulácii látkovej výmeny, čo má za následok zoštíhlenie, zjemnenie  a celkové zlepšenie vzhľadu pokožky.

 

Trápia vás ťažkosti, s ktorými si neviete poradiť? Objednajte sa k nám na konzultáciu a spolu nájdeme riešenie.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Podobné články
článok / Júl 30 2020
Téma erektilnej dysfunkcie býva v spoločnosti tabu, pričom celosvetovo trápi milióny mužov v rôznom veku. N...
článok / Apr 03 2017
Dôležitosť absolvovať preventívne prehliadky tkvie najmä v tom, že počas nich sa pacient dozvie pravdu o sv...
článok / Júl 30 2020
Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často...
článok / Mar 12 2017
Vasektomia je kombináciou dvoch slov „vas“ z latinského vas deferens, čo znamená semenovod a „ektomia“...