Darujte
zdravie
článok / Mar 12 2017

Vasektomia nieje kastrácia !

Vasektomia je kombináciou dvoch slov „vas“ z latinského vas deferens, čo znamená semenovod a „ektomia“, ktorého definícia je vybratie, vyrezanie lekárom. Z pôvodu tohto slova vyplýva, že sa jedná o vyrezanie semenovodu. Semenovod sa však nevyberá celý, len jeho časť a zvyšok sa podviaže nevstrebateľným šicím materiálom. Cez semenovod teda už neprejdú žiadne spermie do ejakulátu, ale sú hromadené v semenníkoch, kde ich telo opäť absorbuje. Keď teda spomíname vazektómiu, hovoríme o trvalom spôsobe kontroly plodnosti. Po zákroku sa muž stáva neplodným bez toho, aby sa odstránili, či poškodili pohlavné žľazy.

Vazektómia vs kastrácia

U mužov (nielen) na Slovensku však tento zákrok vazektómie vyvoláva veľké obavy. Prečo? Muži majú už od prírody väčší strach z lekárov a lekárskych výkonov. Páni sa boja bolesti, ovplyvnenia sexuálnych výkonov a zníženia hladiny testosterónu. Tieto obavy sú ale úplne neopodstatnené. Zákrok, pri ktorom sa vykonáva vazektómia, trvá len okolo 30 minút, počas ktorých je mužom podaná lokálna anestéza a tak bolesť necítia.

Vazektómiou muž neprichádza o erekciu, ani o ejakuláciu a telo aj naďalej tvorí pohlavné hormóny.

Chuť na sex sa teda nezmení. Tento strach a neopodstatnené obavy však môžu plynúť aj z častej zámeny pojmov vazektómia a kastrácia, medzi ktorými je obrovský rozdiel. Kastrácia je oveľa invazívnejší zákrok do mužského organizmu, pretože pri nej prichádza muž o celé semenníky a teda i o pohlavné žľazy. To znamená, že telo už viac neprodukuje pohlavné hormóny, a tak sa stráca aj chuť na sex a tiež stráca charakteristické mužské črty.

Čo na to partnerka?

Nejeden príslušník mužského pohlavia sa obáva aj reakcie partnerky. Tá to však, pokiaľ jej o tomto zákroku sám nepoviete, ani nemusí zistiť. Sex bude rovnaký ako pred zákrokom. Jediné, čo bude absentovať sú spermie v ejakuláte. To však ani vy, ani vaša partnerka nijako nepocítite. Spermie tvoria len 2-3% ejakulátu, čo je  veľmi malé, okom nepozorovateľné množstvo. Zvyšok ejakulátu tvorí tekutina , ktorá sa tvorí v semenných mechúrikoch a v prostate.

Muži sa často zdráhajú podstúpiť tento zákrok aj kvôli jeho nezvratnosti. Aj pre týchto nerozhodných existuje riešenie dočasná vazektómia.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Feb 16 2017
Pri slovách operácia obriezky nejednému mužovi príde zle a predstaví si neznesiteľný chirurgický zákro...
článok / Apr 03 2017
Dôležitosť absolvovať preventívne prehliadky tkvie najmä v tom, že počas nich sa pacient dozvie pravdu o sv...
článok / Mar 06 2024
Krátka uzdička penisu je pomerne bežný problém, ktorý môže mať negatívny vplyv na sexuálny život muža. Prej...
článok / Nov 17 2022
Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej v...