Darujte
zdravie
článok / Feb 15 2017

Hojenie a liečba po obriezke

Rekonvalescencia po obriezke

Hneď po operácii obriezky vám lekár dá odporúčania na liečbu po obriezke, ktoré by ste mali dodržiavať a budete môcť ísť domov. Rekonvalescencia po obriezke by mala zahŕňať kľudový režim. Ak vaša práca zahŕňa dvíhanie ťažkých bremien, je lepšie zobrať si pár dní voľna. Ak nie a cítite sa na to, môžete sa hneď po operácii obriezky vrátiť do práce a ďalej fungovať bežným tempom. Je to individuálne. V rekonvalescenčnej starostlivosti o penis by ste mali krátkodobo obmedziť športové aktivity. Kúpanie sa, wellness a obdobné vodné aktivity by ste nemali absolvovať asi 10 dní až do kompletného zhojenia nálezu.

Hojenie po obriezke

Hojenie rany po obriezke trvá štandardne 7-10 dní. Počas tohto obdobia sa odporúča dodržiavať rady pre liečbu. Rana môže počas hojenia svrbieť. Opuch i bolestivosť by sa mali upraviť do 2 týždňov, sex sa odporúča až po úplnom zahojení rany.

Nebuďte nedočkaví - pohlavný styk sa odporúča až po úplnom zahojení rany aby ste predišli komplikáciám.

Liečba po obriezke

Liečba po obriezke zahŕňa pravidelnú hygienu. Hneď na druhý deň sa osprchujte a dajte si dole pôvodný obväz. Penis by ste po operácii mali udržiavať čistý, čo znamená denne (prípadne aj viackrát za deň) obklady rumančekového čaju (kamilky). Ten pripravíte vylúhovaním vrecka čaju (10 minút) v pol litri vriacej vody. Pri umývaní dávajte pozor, aby sa vám mydlo a sprchové šampóny nedostali do rany, pretože môže hroziť riziko zápalu a infekcie. Počas liečby  by ste sa mali vyhýbať dlhému máčaniu rany na penise vo vode. Kúpeľ by totiž mohol spôsobiť jej zápal, rozpadnutie, príp. vypadanie stehov. Ranu môžete prikryť sterilnými štvorčekmi gázy, pokiaľ však nekrváca, môžete ju nosiť aj bez krytia. Tento postup by ste mali opakovať 5-7 dní po zákroku, ideálne dvakrát denne (ráno a večer). Po siedmom dni postačí už aj bežné sprchovanie.

Komplikácie po zákroku

Hojenie rán po obriezke býva obvykle bez komplikácii. Ak sa však nejaké vyskytnú, väčšinou ide o opuch, či hematóm (krvnú podliatinu). Občas dochádza k miernemu krvácaniu, zvyčajne v oblasti uzdičky. V tomto prípade stačí ranu dvoma prstami stlačiť v mieste krvácania gázovým štvorcom a počkať dokiaľ sa krvácanie zastaví. Mierne krvácanie a pocit bolesti sa objavujú aj počas erekcie (napr. v noci), kedy dochádza k pnutiu rany a stehov. Ak by ste predsalen mali pochybnosti kontaktujte vášho urológa, ktorý vám zákrok vykonal s otázkou, prípadne osobnou návštevou.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Nov 17 2022
Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej v...
článok / Apr 03 2017
Dôležitosť absolvovať preventívne prehliadky tkvie najmä v tom, že počas nich sa pacient dozvie pravdu o sv...
článok / Feb 20 2017
Batoliace sa deti, bezsenné noci, neexistujúci sexuálny život, či neschopnosť predstaviť si seba samého ako...
článok / Feb 18 2017
Rozhodujete sa, či podstúpiť alebo nepodstúpiť obriezku a jedným z vašich kritérií je i to, ...