Darujte
zdravie
článok / Apr 03 2017

Preventívna urologická prehliadka

Dôležitosť absolvovať preventívne prehliadky tkvie najmä v tom, že počas nich sa pacient dozvie pravdu o svojom zdravotnom stave. Častokrát sa v ich priebehu diagnostikujú ťažkosti, ktoré sú ešte len v počiatočnom štádiu a teda je možné ich liečiť. Z tohto dôvodu sa odporúča absolvovať raz ročne nielen samozrejmé prehliadky u všeobecného lekára a zubára, ale ženám aj u gynekológa a mužom u urológa.

Preventívne prehliadky u urológa

Napriek tomu, že vyšetrenie pohlavných orgánov, prostaty, či konečníka u urológa znamená pre muža isté poníženie, nemal by ho zanedbávať. Preventívnu prehliadku u urológa by mali dospelí muži absolvovať raz za rok, pričom úplnou samozrejmosťou by mala byť u mužov nad 50 rokov, prípadne nad 40 rokov, pokiaľ sa v ich príbuzenstve vyskytla rakovina prostaty.

Žiaľ, z prieskumov vyplýva, že urologické preventívne prehliadky nie sú u mužov vôbec obľúbené. Výsledky ukazujú, že na ne chodí len 6% mužov, pričom najčastejším dôvodom proti sú obavy a nízka informovanosť pacientov o tomto vyšetrení. Odkladanie vyšetrenia však spôsobuje zhoršovanie stavu, pretože skorá diagnostika a liečba môžu pomôcť vyhnúť sa komplikáciám.

Priebeh preventívneho urologického vyšetrenia

Urologická preventívna prehliadka začína rozhovorom s lekárom. Počas rozhovoru sa vás lekár pýta na váš zdravotný stav, výskyt vážnych urologických ochorení u vašich príbuzných, najmä rakoviny prostaty, semenníkov, močového mechúra, sexuálny život, ako i na prípadné ťažkosti pri močení, ktorými môžu byť bolesti, časté močenie, či močenie po kvapkách.

V indikovaných prípadoch nasleduje odber krvi a moču, ktoré sa posielajú na rozbor, kde sa vyšetruje močový sediment, pH, prítomnosť glukózy, baktérií, hladina PSA a obličkové parametre. Ďalej vás lekár požiada, aby ste sa vyzliekli od pása nadol. Pohmatom brušnej steny a ultrazvukom vám vyšetrí obličky, močové cesty, semenníky a penis. Po vašom dovolení vám palpačne (prstom) cez konečník vyšetrí prostatu. Hoci pre vás tieto vyšetrenia možno neznejú príjemne a máte z nich obavy, môžete si byť istí, že lekári tieto vyšetrenia absolvujú rutinne a ohľaduplne. Tieto vyšetrenia patria k dôležitým diagnostickým metódam.

Urologické vyšetrenie - urológ špecialista

Význam urologických preventívnych prehliadok

Dôvodom preventívnych urologických prehliadok je predovšetkým objavenie včasných a vyliečiteľných štádií nádorových ochorení u mužov, ako je napríklad rakovina prostaty. Vyšetrenie tiež včas odhaľuje najčastejšie urologické ochorenie mužov, ktorým je nezhubné zväčšenie prostaty (tzv. benígna hyperplázia prostaty). Toto ochorenie bezprostredne neohrozuje život, ale znepríjemňuje každodenný život nielen muža, ale aj jeho partnerky, pretože zväčšená prostata tlačí na močovú trubicu, čím okrem problémov s močením vznikajú aj problémy s erekciou. No a v neposlednom rade sa počas neho môžu diagnostikovať aj problémy s obličkami, močovými cestami, či pohlavnými orgánmi pacienta.

Tak neváhajte, nazbierajte v sebe odvahu, nájdite si čas a spravte niečo pre seba a svoje zdravie, ktoré je cennejšie ako čokoľvek iné - objednajte sa na preventívne vyšetrenie u nás, na Klinike Zdravia, kde vám poskytneme pred, počas i po vyšetrení maximálny komfort.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Nov 04 2020
Ťažkosti s erekciou trápia celosvetovo milióny mužov. Už dávno neplatí, že postihujú len staršie ročníky, v...
článok / Feb 15 2017
Rekonvalescencia po obriezke Hneď po operácii obriezky vám lekár dá odporúčania na liečbu po obriezke, kto...
článok / Feb 17 2017
Dospelí muži sa obriezky väčšinou boja, pretože predpokladajú, že im obnaženie žaluďa zníži kvalitu sexuáln...
článok / Júl 30 2020
Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často...