Darujte
zdravie
článok / Feb 17 2017

Prečo si dávajú dospelí muži robiť obriezku?

Dospelí muži sa obriezky väčšinou boja, pretože predpokladajú, že im obnaženie žaluďa zníži kvalitu sexuálneho uspokojenia a privodí zdravotné komplikácie. Rozsiahla štúdia svetových sexuológov však preukázala, že obriezka v dospelosti nijako negatívne neovplyvňuje život muža, v niektorých prípadoch práve naopak, skvalitňuje sexuálny život pre muža aj partnerku.

Obriezka v dospelosti sa väčšinou vykonáva zo zdravotných dôvodov.

Operáciu obriezky podstupujú muži napríklad pri zúženej predkožke (odborne fimóza). To je stav, kedy predkožku nie je možné voľne pretiahnuť cez žaluď penisu. Predkožka môže byť v týchto prípadoch až tak zúžená, že pri močení sa nafukuje ako balón. To vedie k vážnym ochoreniam močového mechúra, obličiek a môže sa skončiť aj smrťou.

Ďalšie zdravotné dôvody, pre ktoré sa robí operácia obriezky sú:

  • cukrovka- zákrok obriezky bráni v rozmnožovaní kvasiniek v predkožkovom vaku,
  • parafimóza, stav, kedy pretiahnutá predkožka zostane stiahnutá za žaluďom, opuchne a nedá sa vrátiť späť,
  • balanitída, čiže zápal predkožky- operácia obriezky zníži možnosť infekcie močového ústrojenstva.

V poslednom čase sa ale množia aj prípady, kedy chcú muži podstúpiť tento zákrok z hygienických, či sexuálnych dôvodov. Mužom často vadí vzhľad ich penisu, napr. ak majú nadmerné množstvo predkožky, z čoho plynie aj pocit, že ich penis je menší. S týmto dôvodom sú úzko spojené sexuálne pohnútky- dlhá predkožka môže viesť k zníženej stimulácii špičky penisu pri pohlavnom styku, čo sa môže operáciou obriezky zmeniť.

Obriezka v dospelosti je pomerne dôležitým rozhodnutím v živote muža, preto by o nej mal byť presvedčený a tento krok by mal prediskutovať aj so svojou partnerkou.

Obriezka skvalitňuje sexuálny život pre muža aj partnerku.

Aké sú ďalšie výhody, ktoré vám môžu pomôcť sa pre obriezku v dospelosti rozhodnúť?

  • Nižšie riziko nákazy HIV

Už niekoľko štúdii preukázalo, že obrezaní muži sú menej ohrození nákazou HIV pri heterosexuálnom styku. Podľa výskumov vykonaných v južnej Afrike je riziko nákazy nižšie až o 44%. Pri pohlavnom styku s obrezaným mužom dochádza k menšiemu treniu kože, čo znižuje nebezpečenstvo drobného krvácania a teda aj prenosu vírusu. Ďalším častým dôvodom nakazenia sa HIV počas pohlavného styku býva natrhnutie predkožky, čím sa vírusu otvorí cesta do organizmu. Úlohu zrejme zohrávajú aj záhyby na predkožke poskytujúce vhodné prostredie pre baktérie a vírusy.

  • Menšia pravdepodobnosť rakoviny

Výskum preukázal aj nižšiu pravdepodobnosť rizika rakoviny a to nielen u obrezaných mužov, ale aj u ich sexuálnych partneriek. Rakovinu penisu spôsobujú karcinogénne subtypy papilomavírusu HPV, ktorý neohrozuje len mužov, ale aj ženy. U žien sa tento vírus prejavuje ako rakovina krčku maternice. Podľa štatistík z Izraela, kde je väčšina mužov obrezaných, sa tam rakovina krčka maternice takmer nevyskytuje. Muži s obriezkou ženám poskytujú vyšší hygienický štandard, pretože na penise nie sú žiadne kožné záhyby, kde by sa mohli vyskytovať choroboplodné zárodky plesní, baktérií a vírusov. Znižuje sa tak aj prenos mykóz a rôznych bakteriálnych zápalov.

  • Dlhšia výdrž pri sexe

Obrezaní muži nemajú až tak veľmi citlivý žaluď ako neobrezaní a tak je ich výdrž v posteli dlhšia. Až 97% mužov po zákroku priznalo, že ich sexuálny život je kvalitnejší ako pred ním!

Urologická ambulancia RYANT clinic

 

Ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, či áno, alebo nie, prečítajte si názory mužov, ktorí už obriezku podstúpili:

„Moja skúsenosť s obriezkou v strednom veku (pre ktorú ale nebol žiaden medicínsky dôvod) je úplne super v každom smere.“

„Mal som 21 rokov, keď som podstúpil obriezku a nikdy som nemal žiaden problém so stratou citlivosti, naopak sex je teraz oveľa lepší. A verte mi, aj hygiena je oveľa jednoduchšia, nakoľko predtým môj penis neuveriteľne smrdel.“

„Obriezku som podstúpil vo veku 29 rokov. Trpel som totiž opakovanými infekciami a ani po 10 mesiacoch manželstva som nemohol dosiahnuť orgazmus pri sexe so svojou manželkou. Sex sa pre nás stal nočnou morou, pretože vždy končil frustráciou a fyzickou bolesťou. Po obriezke sa všetko zmenilo. Infekcie sa neopakujú a sex je oveľa lepší!“

„Keďže som na zákroku bol až v dospelosti viem porovnať hygienu a sexuálny život pred a po obriezke. V hygiene je to po obriezke oveľa jednoduchšie a to najmä v lete. Čo sa týka sexu, pre partnerku je sex po obriezke oveľa uspokojivejší ako pred ňou. Ak mám hodnotiť, tak vrele odporúčam!“

Zdroj názorov: https://www.circinfo.net

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Nov 04 2020
Ťažkosti s erekciou trápia celosvetovo milióny mužov. Už dávno neplatí, že postihujú len staršie ročníky, v...
článok / Júl 30 2020
Téma erektilnej dysfunkcie býva v spoločnosti tabu, pričom celosvetovo trápi milióny mužov v rôznom veku. N...
článok / Nov 17 2022
Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej v...
článok / Feb 16 2017
Pri slovách operácia obriezky nejednému mužovi príde zle a predstaví si neznesiteľný chirurgický zákro...