Darujte
zdravie
článok / Nov 04 2020

Všetko, čo by ste mali vedieť o erektilnej dysfunkcii

Ťažkosti s erekciou trápia celosvetovo milióny mužov. Už dávno neplatí, že postihujú len staršie ročníky, vďaka hektickému spôsobu života sa nezriedka týkajú aj mladších mužov. K erekcii dochádza, keď sa dve toporivé hubovité telieska v penise naplnia krvou, Problém nastáva, keď erekcia nie je dostatočná na pohlavný styk. Krátkodobé ťažkosti s erekciou zväčša neznamenajú problém. O erektilnej dysfunkcii hovoríme vtedy, ak problém s nedostatočnou erekciou trvá viac ako 6 mesiacov

 

Príčiny

Psychologické príčiny

Psychologické faktory ovplyvňujú kvalitu erekcie. K najčastejším príčinám dysfunkcie patrí stres, rôzne úzkosti, nezhody v partnerskom živote. Ak sa vyskytne krátkodobé zlyhanie, strach z opakovania situácie má na erekciu negatívny dopad. Aj lieky na potlačenie úzkosti a depresie spôsobujú zníženie libida a poruchy erekcie. 

 

Nezdravý životný štýl

Fajčenie, obezita, silové cvičenia s užívaním anabolických steroidov, nedostatok pohybu, málo spánku, to všetko má vplyv na erekciu. Pri užívaní psychotropných látok za hranicou zákona dochádza k poruchám prekrvenia a následné problémy s erekciou.

 

Zdravotné príčiny

Erektilná dysfunkcia má súvis s celkovým zdravotným stavom. Ťažkosti častejšie postihujú pacientov s týmito ochoreniami: 

  • Alzheimerova choroba
  • ateroskleróza
  • cukrovka
  • Parkinsonova choroba
  • roztrúsená skleróza
  • epilepsia 
  • poranenie miechy
  • kardiovaskulárne ochorenia
  • neurologické ochorenia

 

Riešenie problémov s erekciou

Úprava životného štýlu

Vymeňte alkohol a nikotín za pohyb vonku. Prispôsobte svoje stravovanie aktuálnym energetickým požiadavkám. Ľudia so sedavým zamestnaním potrebujú menší príjem energie ako manuálne pracujúci. 

Začnite jesť cielene. Tieto potraviny vám môžu pomôcť: 

  • ryby a morské plody obsahujú mastné kyseliny
  • orechy sú zdrojom aminokyselín, podporujú stoporenie a libido
  • čokoláda s obsahom minimálne 70% obsahuje látky prospešné pre cievy
  • cesnak a cibuľa majú pozitívny vplyv na krvný obeh

 

Voľnopredajné lieky

Na trhu je množstvo prípravkov bez lekárskeho predpisu, ktoré môžu zmierniť problémy s erekciou. Pri výbere však buďte opatrní. Vyberajte si v overených obchodoch. Nakupujte v lekárňach a tam, kde nájdete presné zloženie. Veľa pochybných e-shopov ponúka zázračné preparáty s neznámym zložením, ktoré sľubujú účinky za hranicou lekárskej vedy. V tom lepšom prípade kúpite tabletky bez účinnej látky. V tom horšom vám spôsobia nežiadúce účinky ako bolesti hlavy, kožné prejavy a závažné alergické reakcie. Ak navyše užívate iné lieky, je dobré mať sa s kým poradiť o prípadných kontraindikáciách.  

 

Lieky na predpis

Liekom na predpis vždy predchádza vyšetrenie u lekára špecialistu. To je potrebné pre komplexné posúdenie zdravotného stavu a možné kontraindikácie užívaných liekov. Lieky na predpis najčastejšie pracujú s účinnými látkami ako sildenafil, tadalafil, vardenafil a avanafil. Lieky majú minimálny vplyv na libido, ejakuláciu či intenzitu orgazmu. Užívajú sa 30 - 60 minút pred pohlavným stykom a účinkujú približne 6 hodín, niektorí výrobcovia deklarujú dlhší čas. Účinnosť závisí od stupňa dysfunkcie. Lieky by sa nemali kombinovať s liekmi na srdcovú arytmiu,  AIDS/HIV a tiež s niektorými druhmi antibiotík, preto svojho lekára určite informujte o všetkých liekoch, ktoré užívate, bez ohľadu na to, či sú voľnopredajné, alebo na predpis. Lieky môžu ovplyvniť pozornosť, preto sa neodporúča viesť motorové vozidlá a obsluhovať stroje. Pri užívaní určite vynechajte alkohol, ťažké jedlá, grapefruitovú šťavu alebo napríklad čaj z ľubovníku bodkovaného. Toto všetko vám však povie skúsený lekár. Pri užívaní sa môžu objaviť niektoré nežiadúce účinky, ako bolesť hlavy, začervenanie pokožky, upchatý nos, tráviace ťažkosti a iné. Pri ich výskyte sa určite obráťte na lekára. Aj napriek nežiadúcim účinkom lieky na predpis predstavujú riešenie pre pacientov so závažnejšími poruchami erekcie. 

 

Liečba fokusovanou rázovou vlnou

Liečby fokusovanou rázovou vlnou predstavuje inovatívny spôsob riešenia erektilnej dysfunkcie a porúch erekcie. Liečba prebieha bez medikamentov, nezaťažuje tak pečeň a nemá nežiadúce účinky. Pracuje na princípe zvukovej vlny s vysokou energiou. V živých tkanivách vyvoláva regeneračné a hojivé procesy. Dochádza k stimulácii novotvorby ciev, čo je pre kvalitnú erekciu kľúčové. Jedno sedenie trvá asi 15 minút a celkovo je potrebných 6 sedení v závislosti od zdravotného stavu pacienta. Liečba je nebolestivá, výsledky sú dlhodobé

 

V našej Klinike Zdravia využívame prístroj od spoločnosti STORZ MEDICAL, ktorá zverejnila v prestížnych medicínskych periodikách dvojitú slepú štúdiu, ktorá potvrdzuje účinok liečby fokusovanou rázovou vlnou pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Našim pacientom poskytujeme služby najvyššej kvality, preto využívame práve prístroj od STORZ MEDICAL.

 

Pri výbere zariadenia si dajte pozor na to, akú rázovú vlnu zariadenie využíva. Radiálna rázová vlna má svoje uplatnenie v estetickej medicíne, no nemá schopnosť podporovať novotvorbu ciev, preto je pri liečbe erektilnej dysfunkcie neúčinná. Vyberajte si teda zdravotnícke zariadenia, ktoré na liečbu využívajú fokusovanú rázovú vlnu od overeného dodávateľa. 

 

Týka sa vás tento článok? Nie je dôvod trápiť sa. Objednajte sa na konzultáciu k nám na Kliniku Zdravia a vyriešte problém diskrétne a bezbolestne. 

 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Podobné články
článok / Júl 30 2020
V našej Klinike Zdravia neustále modernizujeme prístrojové vybavenie a liečebné postupy, aby naši pacienti ...
článok / Feb 18 2017
Rozhodujete sa, či podstúpiť alebo nepodstúpiť obriezku a jedným z vašich kritérií je i to, ...
článok / Júl 30 2020
Trpíte bolesťou v oblasti panvy bez zjavnej príčiny? Dôvodom  môže byť chronická panvová bolesť. Často...
článok / Nov 17 2022
Močová sústava je na prvý pohľad tak trochu prehliadanou súčasťou nášho organizmu. Ozajstnú pozornosť jej v...