Darujte
zdravie
článok / Feb 20 2017

Keď sa o antikoncepciu postará muž

Batoliace sa deti, bezsenné noci, neexistujúci sexuálny život, či neschopnosť predstaviť si seba samého ako otca 3 a viac detí... niet divu, že sa niektorí muži rozhodnú pre vazektómiu, čiže mužskú sterilizáciu.

Áno, čítate dobre, v dnešnej dobe nie je ničím nezvyčajným, ak sa o antikoncepciu vo vzťahu stará aj muž, nielen žena. Keďže pri vazektómii ide o nezvratný sterilizačný zákrok, je najvhodnejší pre mužov vo veku, keď sú už úplne rozhodnutí, že nechcú mať ďalšie deti.

Skúsenosti s vazektómiou

Väčšina mužov, ktorí sa rozhodli pre vazektómiu, sú so svojim rozhodnutím spokojní. Zo skúsenosti hovoria o tom, že sex je po nej oveľa spontánnejší, lepší ako s prezervatívom a bez strachu z neželaného tehotenstva. Navyše ich partnerky nemusia užívať v mnohých ohľadoch škodlivú hormonálnu antikoncepciu, ani podstupovať zákroky, ktoré sú komplikovanejšie ako mužská vazektómia. Navyše štúdie preukazujú, že vazetómia je najbezpečnejšia a najefektívnejšia antikoncepčná metóda, ktorú poznáme.

Ďalšou výhodou vazektómie je to, že nemá vplyv na zdravie muža, neovplyvňuje produkciu hormónov a teda ani sexuálny apetít. Navyše zákrok trvá len približne 30 minút. Počas vazektómie lekár podáva pacientovi lokálnu anestézu a muži, ktorí s ním majú skúsenosť hovoria, že bol ďaleko komfortnejší ako predpokladali.

Hoci sa zdá, že tento zákrok je pomerne nákladný (cca 400 eur), v ponímaní dlhšieho obdobia sa vám investícia určite vráti, s porovnaním napr. ceny kondómov, či hormonálnej antikoncepcie, o komforte a bezstarostnosti nehovoriac. Aj z tohto dôvodu sa preň rozhoduje čoraz viac mužov.

Napriek tomu, že po vazektómii už spontánne nemôžete splodiť dieťa, vaše telo stále tvorí spermie preto na reprodukčnej klinike umelým oplodnením aj mužovi s vazektómiou vedia pomôcť splodiť potomka odberom spermií zo semenníkov.

Skúsenosti zo života od mužov s vazektómiou

„Som mesiac po vazektómii a moja skúsenosť je veľmi pozitívna. Najprv som absolvoval poučenie, podpis, počkal som 30 dní a šiel na zákrok. Ísť tam bol divný pocit, ale zákrok bol veľmi profesionálny. Trval približne 30 minút a nič som necítil. Po vyprchaní lokálnej anestézie som mal mierne bolesti, ale dal som si lieky, ktoré mi dal doktor a prešlo to. Mal som štyri malé stehy, ktoré vypadli po 14 dňoch. Neskôr sa všetko vrátilo do pôvodného stavu a rezy takmer nie je vidno. Všetko funguje ako má, tak sa netreba báť.“

„Vazektómiu som podstúpil v roku 2016 a odvtedy nemám žiadne problémy. Zákrok bol pomerne bezbolestný. Mal som len minimálne modriny. Nemusel som ani veľmi prerušiť svoju prácu, či ostatné aktivity, s výnimkou prvých 24 hodín. Aj zotavovanie prebehlo v poriadku. Fyzicky som aktívny celý deň, každý deň. Najväčšiu výhodu vazektómie vidím v tom, že nemám žiadny stres z neplánovaného tehotenstva. Navyše z mojej skúsenosti vyplýva, že zvyšuje spontánnosť pohlavného styku.“

„Na vazektómii som bol ešte v roku 1982. Vtedy sme už mali 2 deti a viac sme neplánovali, preto sme chceli nejakú trvalú antikoncepciu. Jeden kamarát mi rozprával o svojej skúsenosti s vazektómiou a tak som sa rozhodol ju podstúpiť. Zákrok prebehol v ranných hodinách, prišiel som domov a dal som si ľadové obklady. Na druhý deň som už pokračoval v práci. Pracujem ako stavebný robotník a tak som si pri práci aj pri pohyboch dával pozor. Bolesť aj modriny boli len minimálne. Moja žena aj ja žijeme s týmto rozhodnutím už  35 rokov, ale nikdy sme ho neoľutovali. Bolo to najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli spraviť pre plánovanie našej budúcnosti.“

„Zárkok som absolvoval ako 26 ročný. Nemal som ani nemám deti. Rozhodol som sa pre vazektómiu preto, lebo viem, čo chcem a čo nie. Už je to viac ako 10 rokov. Neľutujem a je to skvelé žiť aktívny nielen sexuálny život bez hrče na žalúdku, že čo ak...“

Zdroj referencií: Internet

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.urologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Mar 12 2017
Vasektomia je kombináciou dvoch slov „vas“ z latinského vas deferens, čo znamená semenovod a „ektomia“...
článok / Feb 16 2017
Pri slovách operácia obriezky nejednému mužovi príde zle a predstaví si neznesiteľný chirurgický zákro...
článok / Nov 04 2020
Ťažkosti s erekciou trápia celosvetovo milióny mužov. Už dávno neplatí, že postihujú len staršie ročníky, v...
článok / Feb 17 2017
Dospelí muži sa obriezky väčšinou boja, pretože predpokladajú, že im obnaženie žaluďa zníži kvalitu sexuáln...